Användartips/Köpguide längdskidor (vinter)

vallastallskungen.se tipsar...     

Kan man köpa längdskidor på nätet? Svårt att välja - nya moderna vallningsfria (skins/skintec) eller traditionella vallningsbara skidor? Hur märker vallaställskungen ut vallazonerna med Nastolas Flex tester? Hur långa vinterlängdstavar ska jag välja? Vilken skidbindning till vilken skidpjäxa? Kan jag åka direkt med mina nya skidor eller behöver de grundpreppas?



Svårt att välja skidor - vallningsfria (skins/skintec) eller traditionella vallningsbara?

Skall försöka sammanfatta här hur vallstallskungen.se ser på saken i form av en tabell med för- och ev nackdelar.

Vallningsfria (skins/skintec)

Traditionellt vallningsbara


"Det är bara ut och åka"... Du behöver aldrig valla för fästet! Det säger väl allt! Så bekvämt och tid kan du lägga på tränandet istället för i vallaboden  :-)


Många nybörjare är av förklarliga skäl inte vana med skidpreparering eller vallning överhuvudtaget utan deras högsta önskan är att enkelt o smidigt kunna komma ut i spåret och åka skidor oavsett det är +4 grader C ute eller -15 grader. De allra flesta motionärer jagar inte sekunder i spåret eller ngn VM-medalj och då fungerar skin /skintec skidor idag riktigt bra med så optimalt fäste o glid man kan kräva. Är de optimalt uttagna just för din vikt och passar din åkförmåga/teknik har du sgs samma glid som på en vallningsbar.


Vid kall kärv nysnö låt säga -10 och kallare går inte skin/skintec skidor optimalt, de går något kärvare än en vallningsbar, men det kanske man kan leva med... Du sparar ju en massa tid, skidorna har ALLTID fäste, en nybörjare som åker och fästet släpper stup i kvarten eller skidorna är helt fel vallade och du har konstant bakhalt tappar lusten o åker hem...


En fördel till med t ex mina Rossignol Race-skin skidor jag saluför för 2299 kr o fri frakt är att deras turnamic bindning är flyttbar -3 cm och +3 cm, verktygsfri justering fram och bak, för att kunna anpassas efter snöförhållandena. Flytta bindningen framåt för bättre fäste och bakåt för bättre glid. Smidigt! 

I många år har man sagt att en vallningsbar skida oftast går bättre, har bättre glid, än en skin/skintec vars stighud utav mohairhår ngt kan bromsa i vissa fören... Så är det nog ännu idag men det börjar bli en sanning med modifikation numera. Skins/Skintec skidorna har utvecklats rejält. Men jagar du sekunder och placeringar i Vasaloppet så väljer motionären/elitåkaren utan tvekan att köra på en vallningsbar skida i 99% av fallen!


I svårvallade fören förekommer det att även elitmotionärer kan välja att köra på en dyr skintec skida när föret kanske varierar från -5 vid start till +5 vid målgång, allt för att ha fäste hela vägen. Så tiderna har ändrats... Idag ser man till och med worldcup åkare träningsköra på skintec skidor, så bra har det blivit idag. 


OBS. Med tanke på jag säljer en hel del riktigt förmånliga vallningsbara skidor i webshopen, från 1350 kr inkl bindning så kan det vara värt att notera följande. En vallningsbar skida kan man sgs få att bli "vallningsfri" för en tid genom att preperera den med START vallatejp som fäste! Alltså ett billigt och förnuftigt sätt att få en vallningsbar skida "vallningsfri". Se video här. Åker du sedan ngt större lopp kan du alltid valla skidorna på traditionellt sätt och högst troligen har bättre glid än en skin/skintec.


Start-fästvallatejpen är lätt att montera och passar allt från motionärer till tävlingsåkare. Rätt monterad håller Start Grip Tape över tvåhundra kilometer, i bästa fall över hela säsongen. Tydlig bruksanvisning medföljer kartongen. Nu kanonpris 129 kr.

 


Viktigt att komma ihåg är att en skin/skintec skida må vara vallningsfri men det är inte samma sak som UNDERHÅLLNINGSFRI! (alltså EJ underhållningsfri).


Glidzonerna bör glidvallas som vanligt om du önskar bra glid. Efter en tids användning (förr eller senare...) samlas det smuts och vallarester i stighuden, vilket resulterar i sämre glid och ökad risk för fastklibbad snö. Om du lägger lite tid på att underhålla stighudarna minskar du risken för att detta ska ske.


Men ingen panik, kolla i webshopen här så hittar du praktiskt underhållsset från FISCHER för 399 kr, för alla typer av stighudsskidor - skin/skintecRengör, förbättrar glidet och motverkar fastklibbande snö/isbildning. 

Har man bra med tid och tillhör den gamla generationen skidåkare så är det en tjusning att åka ut o inspektera spåren och spårbottnen och därefter preparera skidorna för rätt väderlek/skidföre med rätt fästvalla och glid.


För att valla sina skidor behöver man inte plöja ner en förmögenhet. Redan med en 4-5 burkvallor inom olika temperaturområden (-10 -- +5)  samt någon klistertub så kommer man faktiskt rätt långt. Man behöver inte göra det mer märkvärdigt.


För storleksklassen 1500 kr har du allt som du kan tänkas behöva för alla skidfören. SWIX stora vallabox som säljs i webshopen för 999 kr kompletterat med ett vallajärn för knappa 300 kr så har du allt! Sedan rekommenderar jag ett vallaställ ATOM sports för dubbla skidor samtidigt (specialpris nu 999 kr) så har du fullständigt koll på din vallning. Fritiden är räddad!  :-)

OBS. Du kan alltid skicka förfrågan o uppge vikt, längd o åkförmåga och vilken ambition Du har så ger vallastallskungen.se tips/offert på lämpliga skidor/kompletta längdpaket.


BESTÄLLNING ALLMÄNT:

 

1) Du behöver en skida som är ca. 20-25 cm längre än vad du själv är. Valet av skidlängd beror även på vad du väger. Är du en lättviktare kan du välja en ngt kortare skida som oftast har ett ngt mjukare spann som passar din vikt. Är du en tungviktare kan du behöva välja en ngt längre skida med hårdare spann för att passa din kroppsvikt.


Riktlinjer på val av skidlängd: (kroppslängd plus ca 20-25 cm)

  • 187 cm (kroppslängd ca 160-165 cm)
  • 192 cm (kroppslängd ca 165-170 cm)
  • 197 cm (kroppslängd ca 170-175 cm)
  • 202 cm (kroppslängd ca 175-185 cm)
  • 207 cm (kroppslängd ca 185 cm -> )

 

2) Att få rätt spann efter din kroppsvikt är viktigare än skidlängden!!! Vallaställskungens skidpaket är därför omsorgsfullt utplockade.

Hur plockar vallastallskungen.se ut rätt skidor åt dig? Rätt skidspann och utmärkta vallazoner på vallningsbara skidor fås med "Nastolan suksien jäykkyysmittari" (Nastola Flex Tester).

 

Ett mycket smidigt o effektivt sätt (vid sidan av klassisk stå-spannbräda eller modernare digital Skiselector) att plocka fram rätt skidpar och märka ut åkarens vallazoner är med med hjälp av en sk Flex tester. Madshus tog fram en sådan för ett antal år sedan och ett finskt företag var inte sena med att ta fram en liknande. Vallaställskungen har valt att använda sig av den (se bild nedan).

 

Du som beställare uppger din kroppsvikt samt åkförmåga (nybörjare, medelgod motionär eller varför inte elitmotionär) sedan fixar jag resten, väljer rätt skida som passar dig samt märker ut vallazonerna med tusch :-).

Kolla bildspelet nedan. Här plockar jag ut en skida för en nybörjare som väger 95 kg.

 

Med spanntestaren kan jag enkelt o smidigt plocka ut rätt skidpar. Först gäller att plocka fram en skida som passar i förhållande till din åkförmåga (varken för styva eller för mjuka) och kroppsvikt. Denna skida har ett flexvärde (testas med bladmått 0,1 och på 8 cm avstånd bakom balanspunkten) på ca 44 kg villket omräknat betyder att för att åkaren ska orka trampa ner skidan bör hen väga minst ca 88 kg som nybörjare, ca 80 kg som medelgod åkare samt ca 73,3 kg som elitmotionär. Denna skida är alltså inte för styv för min försöksperson på 95 kg o nybörjare.

 

Nu är det dags att märka ut de tre vallazonerna (mäts 15 cm bakom skidans balanspunkt). Skruvar upp spanntestaren till 47,5 kg ( x 2 = 95 kg) och märker ut vallazonerna med tydliga svarta tuschstreck enligt följande; ytterst för kall burkvalla (0,2 bladmått), i mitten för varm kladdig burkvalla o tejp (0,4 bladmått) samt innersta tuschstrecken för klisterzonen (0,8 bladmått). OBS. viktigt att Du håller dig innanför dessa riktlinjer för att inte fästvallan ska ta på glidet! Finns inget värre än att åka med "klisterbroms"...

Ta gärna en titt på följande youtubeklipp där representant från Madshus beskriver tillvägagångssättet. Precis så arbetar också vallaställskungen Lars Björk. Du är således i trygga händer!

Hur långa längdstavar ska jag välja?

 

Utgå från denna rekommendation om du inte åkt skidor tidigare:

För klassisk motionsåkning räkna med 0,85 x din kroppslängd i cm.

 

din kroppslängd   samt riktgivande stavlängd

165-169 cm innebär   stavlängd ca 140 cm

170-174 cm innebär   stavlängd ca 145 cm

175-179 cm innebär  stavlängd ca 150 cm

180-185 cm innebär    stavlängd ca 155 cm

186-191 cm innebär   stavlängd ca 160 cm

192-196 cm innebär  stavlängd ca 165 cm

197-200 cm --> välj stavlängd ca 170 cm

 

För inlinesåkning - skating (fri stil) 0,9 x din kroppslängd i cm.

Obs. Stavarna säljes i 5 cm intervaller men kan kapas till önskad cm-längd enligt dina önskemål.

 

OBS! Oktober 2016 bestämde FIS att stavlängden (från stavspets till controllremmens infästning) för klassisk åkning får max vara 83% av kroppslängden mätt ståendes på pjäxor (se tabell nedan). Din kroppslängd ökar med i snitt ca 2 cm när du bär pjäxorna på dig. Notera även att stavlängden det faktum minskar med tre cm från den tryckta angivelsen. Det är tre cm från toppen av korkhandtaget ner till  controllremmens infästning (se bild nedan till höger). Så en OneWay stav som uppges vara 165 cm är i själva verket 162 cm.

Vilken skidbindning till vilken skidpjäxa?

 

Har du moderna pjäxor (ej äldre än 10 år) från följande fabrikat är det detta som gäller (se även bild nedan):

 

- Nya Salomon Prolink sulade pjäxor, NNN-rottefella, Turnamic- sulad Alpina, Fischer, Madshus eller Rossignol: Då skall du välja NNN Rottefella Xcelerator eller Rottefella Performance. Självfallet funkar också en SNS prolink bindning (som är en kopia av NNN och alltså kompatibel).

 

- SNS-pilot sulad Atomic, Salomon eller OneWay med två metallsprintar på undersidan av sko: Då kan Du välja mellan  alternativen SNS Salomon Propulse RC2 (även Atomic design), Salomon Propulse Rc (OneWay design), Salomon Profil EQ, Salomon Auto Universal eller Salomon Pilot Sport Classic.

 

- SNS-profil sulad Atomic eller Salomon med endast en st  metallsprint  längst fram på undersidan av sko: Då krävs det att du väljer SNS Salomon Profil EQ eller SNS Auto Universal.

 

Vilken "Salomon-SNS"-sula som sitter på vilken sko beror på vilken sko det är!

Salomons sulor sitter på pjäxor av märket: Salomon, OneWay, samt nyare pjäxor av Atomic och äldre Fischer. Profil-skor heter "profil" i namnet. Pilot-skor heter "Pilot" i namnet. RS17 skor är dessa: S-Lab Skiathlon, S-Lab Classic, S-Lab Vitane Classic, Rc Carbon.

Nya skidor, GRUNDPREPARERING behövs det?

 

Alla nya skidor av modell "BÄTTRE Vasaloppskida" och uppåt levereras stenslipade från fabrik. Visst Du kan åka på dem som de är men rekommenderas att Du minst grundpreparerar dem enligt nedan steg 1-2 eller så låter Du vallastallskungen.se sköta om grundpreppen smidigt o bekvämt. Du väljer steg 1-3 för skins, och steg 1-4 för vanliga vallningsgbara skidor, prisintervall 100 - 400 kr

 

Många nybörjare är av förklarliga skäl inte vana med skidpreparering eller vallning överhuvudtaget utan deras högsta önskan är att enkelt o smidigt kunna komma ut i spåret och åka skidor! Därför erbjuder vallastallskungen.se denna tjänst . Vallastallskungen.se har nästan  40 års erfarenhet av skidvallning så  grundpreppen nedan kan Du lita på. Utförandet är självfallet inte på den detaljnivå som siktar på skidpreparering för en kommande WC-nivå åkare eller för att vinna VM- eller OS-medaljer. Det handlar om det mest nödvändiga för att en motionärs nya skidor ska fungera väl dvs optimalt fäste och glid!

Du kan välja mellan: prisintervall 100 - 400 kr.

 

Grundprep steg 1. Glidytorna rengjöres med Fibertex och Skigos grundparaffin smältes in i två omgångar  för att mätta glidytorna. Fästzonen behandlas inte (sandpappring) och skidorna levereras med grundparaffinet på glidytorna som Du måste sickla bort. PRIS 100 kr

Grundprep steg 2. Grundparaffinet sicklas och nylonborstas bort från glidytorna. Visst Du kan åka på dem som de är men rekommenderas att Du vallar glidytorna med dagsaktuell glidparaffin. Skidornas fästzon sandpappras (på vallningsbara skidor, skins ej!) för att din kommande fästvalla skall sitta bra och inte slitas bort i förtur (burkvalla, klister eller tejp). PRIS 250 kr.

Grundprep steg 3. Skidornas görs "ready to go skiing".  Glidytorna prepereras med en glidparaffin av känt märke för några minusgrader och sicklas o nylonborstas för optimalt glid. Har du vallningsfria skinskidor är dina skidor klara att åka med nu. Har du vallningsbara vanliga skidor och önskar fästvalla fortsätt till steg 4. PRIS 350 kr.

Grundprep steg 4. Jag applicerar STARTs tejpvalla på fästzonen (eller klassisk burkvalla eller klister om du så önskar så) kom ihåg att dra bort skyddstejpen precis innan skidturen. Tejpvalla fungerar i 95% av de allra flesta skidfören, sålänge termometern ligger från runt 0 samt minusgrader, undantag vårvinterns isiga spår - klistervalla  eller nollföre med snöfall - risk för infrysning i tejpen. Du kan  med lite tur åka "hela vintern" på samma tejp sålänge den inte nöts bort. PRIS: 400 kr.

 

OBS. Ni får ha överseende med att leveransen av Dina nya skidor kan (men behöver inte) ta ett par dygn längre tid med tanke på den tidsåtgång det tar att preparera skidorna...

 

Lycka till med ditt val av rätt skidpar - rätt stavlängd - grundprepp av dina nya skidor inkl skidträning! Har du funderingar eller frågor hör av dig till vallaställskungen.

 

mvh

vallastallskungen.se

Många nöjda skidmotionärer - välj även Du vallastallskungen.se och dess omtyckta skidprodukter!

Snart, fortare än du tror, är nästa vinter här....


Tips 5. Kompletta Rossignol skin längdpaket för herrar, "robust nybörjarpaket" från 3900 kr (video) och "bättre Vasaloppspaket" från 4200 kr (video)

Tips 6. Fina kompletta dam längdpaket för hugade Vasaloppstjejer, Atomic C2 Pro Skintec skidor, flyttbar bindning, valfri pjäxa, Skigo Vasa 50% carbonstav från 4600-5000 kr (video). Alla produkter kan självfallet köpas separat i webshopen.
Tips 7. Längdpjäxor SPINE, nybörjarpjäxan Smart 357, 800:- Concept Classic 294 NNN, 1490:-
(video). Även andra vuxenpjäxor från 800 kr NNN (video).